Zo goedkoop mogelijk op pad door Europa

Je hebt een auto en wilt ermee op roadtrip door Europa, maar je budget is beperkt? Dan is het toch niet onmogelijk om ons mooie werelddeel tot in alle uithoeken te verkennen. Zeker niet als je zo nu en dan de handen uit de mouwen wilt steken. En enige creativiteit is altijd geboden als je niet bulkt van het geld. Wellicht kom je een heel eind met deze voorzetjes. 

Je auto: goedkoop maar afdoende verzekerd én gekeurd

Je auto is je maatje tijdens je roadtrip, dus wees lief voor je trouwe vierwieler. Daarom is dit het enige waar je – qua onderhoud – níet op moet bezuinigen. Geef hem een grote beurt en APK en zorg dat verplichte attributen zoals fluorescerend hesje en gevarendriehoek (zoek per land op wat verplicht is!) aan boord zijn. Qua autoverzekering valt er wel het een en ander te winnen: voor de goedkoopste autoverzekering loont het om hier wat tijd in te steken. Ook de rest van je verzekeringspakket kan misschien een update gebruiken! Ben je van plan door Zwitserland te rijden? Koop dan van tevoren een speciaal vignet, dit is goedkoper dan bij benzinestations onderweg.

Installeer handige apps

Om betaalbaar te kunnen overnachten, is je telefoon eveneens onmisbaar. Installeer de juiste camping- en andere overnachtings-apps om snel een verblijf te kunnen fiksen. Leg sowieso altijd een tentje in je achterbak. Dit weegt niets en komt van lente tot herfst altijd van pas. Ervan uitgaand dat je niet alle talen spreekt en de locals al helemaal niet, zijn vertaal-apps een middel om niet totaal lost in translation te geraken. Een derde tip is een route-app die je vertelt hoe je tolwegen vermijdt. Je reist dan wat langzamer, maar je komt op mooie plekken.

Leef slim en zuinig, ook in aanloop naar je roadtrip

Met die vertaalapp kom je erachter waar mensen zelf boodschappen doen, zodat je niet bij de plaatselijke equivalent van Albert Heijn terechtkomt. In heel Europa zijn er filialen van Lidl, maar ook gezellige, goedkope weekmarkten. In aanloop naar je trip is het eveneens slim om via deze site te kijken welke aankoopbedragen je allemaal kunt terugkrijgen na je aankopen. Van de prijs van vloeibaar wasmiddel tot de kosten van een scheerapparaat, er gaat een wereld voor je open. En dan moet je nog op reis!

Aan het werk

Over de hele wereld kun je aan tijdelijk werk komen. Workaway is een soort marktplaats voor klusjes, en in plaats van geld verdien je kost en inwoning. Als je bereid bent zo nu en dan te werken, is dat de ultieme besparingsmaatregel. Meer informatie over onderweg klussen vind je hier.